Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  









































Kuinka saada näpeilleen 'daimondibisneksissä'



Tämä sivu kertoo lähes kaikki kuviteltavissa olevat keinot, joilla voit saada timanttibisneksissä näpeillesi. Lue ensin kuitenkin sivuston muita osia, jotta ymmärrät mitä tällä sivulla olevilla käsitteillä tarkoitetaan. Listan tarkoitus ei ole pelotella jättämään timantin hankinta mielestä. Tarkoitus on ainoastaan osoittaa, että luotettavan ja asiantuntevan kauppiaan löytäminen vähänkin suurempaa kiveä hankittaessa on ensiarvoisen tärkeää! Juuri lukemassasi virkkeessä on tämän sivuston ainokainen huutomerkki. Kaikki tällä sivulla esitetyt asiat eivät ole varsinaisia huijauksia, vaan joukossa on myös vinkkejä siitä, miten voit välttää maksamasta liikaa.

Muista että timanttikauppiaan tehtävänä on elää ammatillaan. Hän voi tehdä sen joko reiluilla tai vähemmän reiluilla menetelmillä. Jos puristelet hintaa liikaa, tai haet vain halvinta, voit varautua siihen että alla olevasta työkalupakista löytyy vastaus myös kauppiaan puolelta. Samoin voi käydä silloin, kun et osoita riittävästi kiinnostusta hankittavan tuotteen ominaisuuksia kohtaan, vaan haluat hoitaa 'homman pois alta'.


Puhtausluokitus on tehty tahallisesti väärin:
Luokitus on tutkijan subjektiivinen käsitys, joka voi heittää yhdellä pykälällä suuntaan tai toiseen. Jotkut kauppiaat parantavat luokituksiaan järjestelmällisesti "turvallisella" yhdellä pykälällä, joskus enemmänkin.


Kivien valheellisen "tarkka" luokittelu:
Pieniä, esim. 0,02ct:n kiviä myydään puhtausluokituksella VVS1, vaikka kivien todellinen puhtausluokka on VVS-SI. Erityisesti rivisormuksessa voi olla kivi tai muutama, jotka eivät millään täytä ilmoitetun luokituksen kriteerejä. Yleisesti ottaen pienien timanttien tarkka laatuluokitus ei ole kovin tärkeä asia, mutta tällä tavoin asiakkaan mielenkiinto saadaan kohdistumaan muualle kuin työn laatuun.


Sulkeumat sijoitetaan istutuskynsien alle:
Monet kultasepät istuttavat timantin siten, että sen sulkeumat jäävät mahdollisuuksien mukaan istutuksen alle piiloon. Jotkut kauppiaat eivät kerro tästä asiakkaalleen, ja yrittävät myydä kiven todellista puhtaampana. Jos myyjä kertoo asiasta ja kiven puhtausluokitus on tehty piilotuksesta huolimatta oikein, asiassa ei ole mitään hämärää. Itse asiassa saatat saada todella puhtaan näköisen kiven huokeammalla, kun sen sulkeumat ovat piilossa.


Ylimääräisten alaindeksien käyttäminen pienillä kivillä:
Alle puolen karaatin kivien puhtausluokkiin ei pitäisi lisätä alaindeksiä, mikäli käytetty luokitusjärjestelmä on Scan D.N. (Suomessa yleisin). Alaindeksit on tarkoitus ottaa käyttöön vasta yli puolen karaatin (>0,47ct.) kivissä, mutta toki VS1 myy paremmin kuin VS2 tai pelkkä VS.


Huonoimpien puhtausluokkien laventaminen:
Sulkeumaisia kiviä myydään I- tai P-luokituksella ilman alaindeksiä. Näissä kivissä alaindeksillä on todella suuri merkitys: I1 saattaa olla vielä mukavan näköinen kivi, mutta I3-luokituksen saanut kivi on jo vaarassa rikkoutua jokapäiväisessä käytössä. Jos kauppias kertoo yllämainitun syyksi sille, että hän antaa alaindeksit myös pienille kiville, tulisi sen rajoittua P/I-luokkaan.


Puhelimitse annettujen lupausten pettäminen:
Puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostissa annetut lupaukset kiven laadusta voivat osoittautua valheellisiksi. Jos olet hankkinut kiven ulkomailta, kiven palauttaminen ja arvonlisäveron takaisin anominen teettävät runsaasti työtä.


Investointihuijaukset:
Vältä ostamasta "investointitimanttia", vaikka kivellä olisi luotetun jalokivilaboratorion paperit. Suuri osa huijauksista liittyy jonkinlaiseen investointinäkymään tai lupaukseen. Joskus myyjä saattaa sanoa investointi-sanan vahingossa, tarkoittaen ainoastaan rahan sijoittamista kohtuullisen hyvin arvonsa pitävään tuotteeseen, eikä sitä pidä pelästyä. Mutta jos nenän eteen aletaan tuoda graafisia taulukkoesityksiä timantin arvon nousuodotuksista...


Sinetöidyn kiven myyminen petoksen yhteydessä:
Vältä ostamasta timanttia suljetussa muovirasiassa, jota et saa avata. Jalokiven laatuluokkaa ei pysty selvittämään läpinäkyvän muovin takaa. Huijausten uhreiksi joutuneet ihmiset ovat usein ostaneet kiviä, joiden rasiassa on sinetti ja kyljessä teksti: "Breaking the seal will invalide all guarantees". Asianmukaiset kauppiaat antavat sinun nähdä timanttisi sellaisenaan. Muovikoteloissa voi olla arvostetun laboratorion todistus, esim. HRD tai IGI, mutta ne ovat tarkoitettu lähinnä tukkureiden väliseen kauppaan. Miksi sinulle pitäisi myydä muovikotelo jos kiveä ollaan kuitenkin istuttamassa sormukseen?


Kiven tai kivien vaihtaminen
Suomessakin on tullut esiin tapauksia, jossa on tehty arvokkaita timanttikauppoja arvokkailla kivillä. Kauppojen hieronnan aikana käsitellään aitoja timantteja, mutta kun lopullinen kivien ja rahojen vaihto tapahtuu, asiakas saa rahojensa vastineeksi jonkin timantin petollisista jäljitelmistä.


Laboratoriotodistusten vaihtaminen:
Timantti voidaan myydä paremman kiven papereilla. Tämän estääkseen monet laboratoriot ovat alkaneet kaivertamaan todistusnumeron laserilla kiven reunukseen.


Laboratoriotodistusten väärentäminen:
Yhdysvalloissa ja Aasiassa on tullut viimeaikoina esiin, että hologrammeista ja muista turvatekijöistä huolimatta esim. GIA:n ja EGL:n raportteja on onnistuttu väärentämään. Tämän vuoksi täytyy aina tarkistaa itse, että kivi ja paperit vastaavat toisiaan.


Paikkansa pitämätön laboratoriotodistus:
Kivi saattaa olla pahasti vaurioitunut sen jälkeen, kun laboratoriotodistus on annettu. Todistuksessa voi lukea esimerkiksi IF, vaikka kivi olisi käytännössä lohjennut kahtia. Myyjä saattaa jättää kiven vaurioitumisen kertomatta, vaikka tietää sen.


Itse tekaistu laboratorion nimi:
Papereita tekaistaan väärin laboratoriotiedoin. Esitettyä laboratoriota ei välttämättä ole olemassakaan. Monesti tällaisissa papereissa lukee certificate tai sertifikaatti. Joskus saatetaan jopa perustaa "riippumaton laboratorio/instituutti" myyjäyhtiön alaisuuteen.


Myyjän oma luokittelujärjestelmä:
Myyjä saattaa kertoa että heidän pitkät perinteet omaavalla yrityksellä on käytössä aivan oma puhtausluokitusjärjestelmä. Koska sinulla ei ole mahdollisuuksia verrata saamaasi tarjousta, kannattaa kiittää kauniisti palvelusta ja poistua.


Väriluokitus on tehty tahallisesti väärin
Väriluokituksen väärin tekeminen tahallisesti on valitettavan yleistä. Väriä nostetaan yhdellä tai rohkeuden riittäessä jopa useammalla pykälällä ylöspäin. Kun Suomessa yleisesti käytettävät luokitteluasteet ovat laajoja (Scan. D.N.) verrattuna esimerkiksi GIA:n asteikkoon, saattaa väri heittää GIA:n asteikolla jopa 3-4 astetta.


Värin esittäminen liian löyhällä asteikolla
GIA:n asteikolla yhden pykälän muutos vaikuttaa todella paljon esimerkiksi karaatin kokoisen kiven hintaan. Isojen kivien kohdalla Scan.D.N- väriluokittelulla voi piilottaa katteita.


Väriluokittelu tehdään tahallisesti väärillä vertailukivillä
Väriluokittelua voidaan demonstroida asiakkaan nähden, mutta silti kauppiaan vertailukivillä, jotka voivat olla vartavasten liian hyviä, tai eivät sijaitse eri väriluokkien todellisilla rajoilla.


Kellertävyyden peittäminen mustetäplällä
Kiven renukseen on saatettu tehdä pieni sininen mustetäplä, joka keltaisen vastavärinä saa kiven näyttämään värittömämmältä.


Kiven pinnottaminen ohutkalvolla
Kivi on voitu pinnottaa kiikareista ja silmälaseista tutulla sinertävällä kalvolla, joka piilottaa keltaista sävyä.


Metallifolio umpi-istutuksen pohjalla
Umpi-istutuksen pohjalla voi olla sinertävää metallifoliota, joka paitsi parantaa kiven loistoa myös piilottaa sen kellertävyyttä.


Kellertävyydelle 'hyvä' selitys
Myyjä saattaa väittää kellertävyyden johtuvan halogeenivaloista. Älä usko. Jos kivi on halogeenivaloissa keltainen, sitä pitää mennä katsomaan luonnonvalossa. Luota silmiisi ja mieti häiritseekö asia sinua liikaa vai ei. Jos kivi on omasta mielestäsi keltainen, se ei aivan varmasti ole River, Top Wesselton tai Wesselton. Vasta kokemuksen myötä oppii näkemään aavistuksen verran kellertävän pohjasävyn istuttamattomissa Wesselton-luokan kivissä.


HPHT-käsittely
Tiettyjen timanttityyppien värittömyys voi olla saatu keinotekoisesti aikaan. GE POL, Monach-, Pegasus- ja Bellataire-nimillä myytävät timantit ovat alunperin ruskeita teollisuusluokan timantteja, jotka on saatu muuttumaan värittömiksi niinkutsutulla HPHT (High Pressure High Temperature) - käsittelyllä. Kyseessä ei ole huijaus mikäli myyjä ilmoittaa käsittelystä. Hinnan täytyy olla vastaavaa luonnonväristä kiveä alhaisempi.


Hionnan laadun 'aliarvioiminen'
Monesti hyvin edulliselta vaikuttava kivi on hiottu ala-arvoisesti. Hinta on alhainen siksi, että kivi tai koru on jäänyt roikkumaan myyjän varastoon. Hionnan laatu ei ole vain tieteellinen kysymys, vaan mitä suurimmassa määrin ulkonäköön vaikuttava seikka. Ihmiset valisevat kahdesta samanmallisesta sormuksesta aina sen, jonka kivet näyttävät loistavan kauniimmin. Valintaan ei tarvita välttämättä muuta kuin tunne. Huonommat jäävät tiskiin ja joutuvat ennemmin tai myöhemmin "poistoaleen".


Hionnan laadun 'yliarvioiminen'
Kivestä yritetään saada lisää hintaa, koska sen hionta on erinomainen. Hyvin hiottujen kivien arvo onkin suurempi kuin tavanomaisesti hiottujen. Kaikki myyjät eivät vain tiedä tai "eivät halua tietää", mitä erinomainen hionta käytännössä tarkoittaa.


Rikkoutuneen kiven kierrättäminen
Kivi saattaa olla "käytetty", eli siitä on lohjennut palanen edellisen istutuksen yhteydessä. Tämä vaikuttaa suoraan loistoon ja ulkonäköön, mutta saadaan kaupaksi asiakkaalle joka ei ymmärrä tästä seikasta.


Ylipainon myyminen
Kivet joiden alaosa on liian syvä, loistavat vähemmän. Liian syvän alaosan hionnalla pyritään maksimoimaan kiven koko karaateissa. Alaosan syvyyteen pitäisi kiinnittää aina huomiota, aivan erityisesti sellaisten kivien kohdalla jotka ylittävät juuri ja juuri jonkin "maagisen" painorajan, esim. 0,26ct, 0,51ct ja 1,01ct. Myyjät saavat paremman hinnan karaateista kuin sopusuhtaisesta alaosan syvyydestä, mutta liian syvien kivien todellinen hinta- ja kauneusarvo on matalampi.


Alkavan lohkeaman huomiotta jättäminen
Myös sellaiset kivet, joissa on suuri alkava lohkosärö, saattavat vaikuttaa edullisilta. Edullisuus johtuu särön puhtausluokitusta alentavasta vaikutuksesta. On muistettava että kiven lohjetessa myöhemmin kahtia se menettää loputkin arvostaan.


Fancy-kivillä fancy-hinnat
Kivestä yritetään saada kohtuuttoman suuri hinta, koska hiontamuoto on fancy eli jokin muu kuin pyöreä briljantti. Todellisuudessa fancy-hiontaiset kivet ovat briljanttia huokeampia, mutta tulevat myyjille kalliimmaksi, koska niiden kysyntä on pienempää ja niitä ei ole varastossa.


Timanttien yhteispaino
Monikivisen timanttikorujen paino voidaan ilmoittaa kaikkien kivien yhteispainona. Esimerkiksi 5x0,05ct. saatetaan kirjoittaa muotoon 0,25 tct. (total carats). Kysy aina yksittäisten kivien painoa.


Haamurajojen ylitys
Timantit maksavat enemmän, kun paino ylittää esim 0,5ct tai 1,0ct. Tämä on monesti tehty hionnan laadun eli kiven loiston kustannuksella, joka jätetään mainitsematta. Tarkista alaosan syvyys ja kiven muutkin mittasuhteet. Harkitse mielummin kiviä, jotka juuri ja juuri alittavat rajan.


Karaatti-käsitteen hämärtämisyritykset
Istuttamattomien timanttien painolla huijataan harvoin, koska tarkastaminen vaa'an avulla on helppoa. Istutettujen kivien kohdalla tilanne on monimutkaisempi, koska muutaman sadasosan lisääminen voi tuoda mukavasti lisää rahaa. Timanttien hinnan esitystapa on karaattihinta (€/ct.). Karaatti tarkoittaa jalokivillä painoyksikköä: 1 ct = 0,2 grammaa. Tavallisen grammavaa'an antama lukema tulee siis kertoa viidellä. Maksa kivestä hinta, joka saadaan kertomalla kiven karaattihinta ja karaattipaino keskenään. Karaattipaino punnitaan ja lasketaan kahden tai kolmen desimaalin tarkkuudella, älä usko tätä suurempiin pyöristyksiin, ainakaan ylöspäin. Kullan ja muiden jalometallien pitoisuusyksikkönä käytetty karaatti on aivan eri asia.


Sekoileva painosta puhuminen
Henkilö saattaa sanoa 0,02 ct:n kiveä nollakakkoseksi, jolloin kuluttaja saattaa mennä harhaan kiven painossa. Jos asia ilmenee, selitys on että hän jättää aina etunollan pois. Mitä ihmettä hän tekee yli karaatin kivien kohdalla. Monesti vain koulutuksen puutetta, mutta joskus selvää harhautusyritystä.

Suhdeluvut painomittana
Joskus myyjä saattaa puheissaan käyttää nimityksiä, kuten neljänneskaraatti, puolikaraatinen, kolmeneljäsosaakaraattinen jne. Ota aina selvää kiven todellisesta painosta, koska usein tällaisia suhdelukuja käytetään "suurentamaan" kiveä.


Karaatti- ja kokonaishinta
Ole tarkkana, puhutaanko karaatti- vai kokonaishinnasta. Ammattilaiset keskustelevat keskenään verottomilla karaattihinnoilla (€/ct. + ALV), kuluttajalle tulisi ilmoittaa verollinen kokonaishinta (€). Yllätys voi olla suuri kun olet jättänyt toimeksiannon ja lopulta maksettava summa kuulostaa aivan erilaiselta kuin kauppaa hierottaessa.


Vanhentuneet painoyksiköt
Aikoinaan karaatti oli hieman eri painoinen eri puolilla maailmaa. Myyjät, joiden karaatti tarkoittaa jotakin muuta kuin 0,2 grammaa eli 200 milligrammaa, eivät ole rehellisiä.
Jotkut ammattilaiset saattavat puhua keskenään graaneista (4 grainer = 1 ct). Tätä helmien painoyksikköä ei saa käyttää timanttien vähittäiskaupassa.


Kokoonsa nähden omituisen painoinen kivi
Jos kivestä annettu painolukema ja kiven fyysinen koko eivät tunnu täsmäävän, saattaa kyseessä olla jokin timantin jäljitelmistä.


Kivelle on voitu tehdä keinotekoisia käsittelyitä
Yleisesti ottaen käsiteltyjen kivien myymien ei ole rikos, mutta mikäli niitä ei ilmoiteta, saattaa petoksen tunnusmerkit täyttyä. Timantille voidaan tehdä mm. seuraavia käsittelyjä:

» laserporaus
» lasitäyttö
» maalaus
» peilitys
» HPHT-käsittelyt
» säteilytys
» lämpökäsittelyt



Kivi ei ole timantti, vaan jokin sen jäljitelmistä

Timanttia voidaan jäljitellä sadoilla eri materiaaleilla, joista jotkut ovat erityisen petollisia. Seuraavassa on lueteltu joukko yleisimmin timantin jäljitelmänä käytettyjä materiaaleja:

Värittömän timantin jäljitelmiä:

» Synteettinen timantti
» Keinotekoinen kuutiollinen zirkonia eli CZ
» Synteettisellä timantilla päällystetty kuutiollinen zirkonia
» Zirkoni
» Synteettinen moissaniitti
» Strontiumtitanaatti eli fabuliitti
» Synteettinen rutiili
» Komposiitti- eli yhdistelmäkivet (vain yläosa timanttia)
» Gadoliniumgalliumgranaatti eli GGG
» Yttriumalumiinigranaatti eli YAG
» Lasi, mahdollisesti lyijypitoinen "strassilasi"
» Synteettinen väritön spinelli
» Synteettinen väritön korundi eli safiiri

Värillisen timantin jäljitelmiä:
» Synteettinen timantti
» Keinotekoinen kuutiollinen zirkonia eli CZ
» Synteettisellä timantilla päällystetty kuutiollinen zirkonia
» Titaniitti
» Andratiitti
» Demantoidigranaatti
» Zirkoni
» Sfaleriitti
» Synteettinen moissaniitti
» Strontiumtitanaatti eli fabuliitti
» Synteettinen rutiili
» Gadoliniumgalliumgranaatti eli GGG
» Yttriumalumiinigranaatti eli YAG
» Lasi, mahdollisesti lyijypitoinen "strassilasi"
» Synteettinen spinelli
» Synteettinen korundi eli safiiri








Powered by Foral Design EasyPages Pro