Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Timanttikaupan luonneTimanttikauppa on pohjimmiltaan lähes monopoli. Tämä ei ole mikään salaisuus. Noin 60% raakatimanttien louhinnasta ja kaupasta on keskittynyt DeBeers-yhtiön ja sen tytäryhtiöiden eli 'timanttisyndikaatin' käsiin. Yhtiö itse määrittelee toimintansa termillä 'centralised marketing'.

De Beersin tytäryhtiö DTC (Diamond Trading Company) vastaa raakakivien myynnistä ja jakelusta valituille asiakkaille. Nämä niinkutsutut Sightholder-asiakkaat ilmoittavat kymmenen kertaa vuodessa DTC:lle, millaisia raakakiviä haluavat. DTC valmistelee kivipaketit ostotilaisuutta (sight) varten. Yleensä paketit sisältävät asiakkaan toivoman kokoisia ja muotoisia raakakiviä, mutta mikäli markkinoilla on ylitarjontaa tietynlaisista hiotuista kivistä, voi paketin sisältö olla erilainen. Tarjotusta paketista ei voi kieltäytyä kovinkaan montaa kertaa vuosikymmeniä kestävän liikesuhteen aikana, ja hinta suoritetaan DTC:n tilille ennen kuin asiakas saa kivet haltuunsa.

Kuluttajan näkökulmasta monopoli voi kuulostaa pöyristyttävältä. De Beers on kuitenkin itse luonut timanttimarkkinat, ja sen harjoittama liiketoiminta on pitänyt timantin hintatason äärimmäisen vakaana läpi sotien ja lama-aikojen. Mikäli raakatimanttien jakelua ei pystyttäisi lainkaan säätelemään, timantin hinta vaihtelisi yhtä rajusti kuin vaikkapa kullan tai raakaöljyn hinta.

Tällä hetkellä DTC:n Supplier of Choice-ohjelmaan kuuluu vain noin 80 timanttihiomoa ja raakakivien välittäjää (sightholderia). Nämä yritykset hiovat osan kivistä itse, ja myyvät osan pienemmille hiomoille ympäri maailman. Kunkin timanttialalla toimivan yrityksen kilpailukyky on pitkälti siitä riippuvainen, kuinka läheltä alkulähdettä timantit kyetään hankkimaan.

Joskus saatat saada timantin sellaiselta kauppiaalta, joka ostaa kivensä suoraan Sightholder-yritykseltä. Joskus kivi saattaa olla kulkenut jopa kymmenen välikäden kautta ennen lopullisen kotinsa löytämistä. Ketjun lyhyys ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että saisit kiven huokeammalla, koska monesti kuluttajahinnat muodostuvat paikallisilla markkinoilla vallitsevan kilpailun mukaan.

Miksi timanttien hinnat ovat niin erilaisia eri kauppiailla?

Eräs tämän sivuston tavoitteista on opettaa Sinua ymmärtämään, että hintavertailun tekeminen eri kauppiaiden välillä ei timanttikaupassa ole niin yksioikoista kuin monen muun tuotteen kohdalla.

Timantti on luonnontuote - tietyistä laatuluokitteluperiaatteista huolimatta kahta samanlaista timanttia ei ole. Tämän vuoksi kuluttajan mahdollisuudet suorien hintavertailujen tekemiseen eri kauppiailta saatujen tarjousten perusteella ovat varsin rajallisia.

Timanttikauppiaat käyttävät tuotteidensa hinnoitteluun monesti varsin yksinkertaista menetelmää, kateprosenttia. Paikallisista markkinoista riippuen tämä kate saattaa olla timantin hinnan muodostumisen kannalta merkittävämpi tekijä, kuin kiven laatuluokitus. Luonnollisesti kiven hintaan vaikuttaa myös se, mistä ja millaisella hinnalla kauppias itse hankkii timantit. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että pyydät tarjouksia useammalta kuin yhdeltä kauppiaalta. 

Kukaan ei myy timantteja ja koruja huvikseen

Jokaisen kauppiaan elinehto on taloudellisesti kannattavan liiketoiminnan harjoittaminen. Muista, että lähes jokainen alennusprosentti on lisätty jossakin vaiheessa tuotteen hintaan hatusta vetämällä. Pyydän sinua omalta osaltasi katkaisemaan erään suomalaisen vitsauksen - alennusprosenttien ostamisen. Eikö ole selvää, että alunperin kohtuullisen katteen tuotteeseensa lisännyt kauppias ei voi antaa kovin suurta alennusta? Valitettavasti kultasepänalan alennusmyynnit eivät ole luonteeltaan samanlaisia kuin monella muulla alalla. Tuotetta ei ole välttämättä koskaan myyty sillä hinnalla, josta alennus lasketaan.

Osoittaako timantin koko ja laatu rakkauden määrän?

Monet ajattelevat ettei tämä elämän ehkä ainoa timanttihankinta, eli vihkisormuksen kivi tai kivet, nyt niin kovin tärkeä ostos ole. Eikä siihen käytetty raha kerro rakkauden määrää. Killutin sormeen ja sillä siisti...

Kaikki kunnia ajatuksillesi, mikäli tunnistit itsesi ylläolevasta. On totta, että timantti on vain luksustavara, sitä ei kukaan tarvitse oikeasti. Sitä ei voi syödä, se ei suojaa vesisateelta, eikä vie sinua paikasta A paikkaan B. Se vain on ja esittää omaa kaunista itseään. 

Jos vihkisormukseen kuitenkin timantti tulee, mikset näkisi hieman vaivaa sen hankkimiseksi. En ole koskaan kuullut että vihkisormuksen hankintaan paneutuminen, olipa kyseessä kallis tai edullinen hankinta, olisi morsiamen mielestä epäromanttista. Päinvastoin. Tässä asiassa miehellä olisi mahdollisuus pienellä vaivautumisella osoittaa jotakin paljon suurempaa, kuin pelkällä rahalla.Powered by Foral Design EasyPages Pro