Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  









































Laatuluokitus - Hionnan laatu (Cut)



Mittasuhteet (Proportions)



Eri laboratoriot käyttävät hieman erilaisia taulukoita briljanttihionnan mittasuhteiden luokitteluun. Arvosanan muodostamiseksi timantista otetaan mittauksia useista eri dimensioista, kuten taulun koko, yläperusviisteiden kulma, alaosan syvyys, reunuksen paksuus ja kuletin koko. Aikaisemmin mittaaminen oli varsin työlästä, koska proportionscope- mittalaitteella piti mitata esimerkiksi ylä- ja alaperusviisteitä kahdeksan kertaa, ja laskea mittausten keskiarvo. Nykyään suuremmat jalokivilaboratoriot suorittavat mittaukset automaattisilla sarin - ja ogi megascope-mittalaitteilla.

Mittasuhteet, joiden arvosana on Excellent, Very Good tai Good:



Esimerkki: AGS:n hiontaluokitus

AGS on noussut merkittäväksi laboratorioksi lähinnä erittäin tarkan hionnan luokittelunsa ansiosta. AGS:n kehittämä mittasuhteiden luokittelu perustuu edellisellä sivulla kuvattuun Tolkowskyn teoriaan. Kiven mittasuhteille annetaan arvosana 0-10 sen mukaan, kuinka lähellä mitat ovat valittua ihannemittaa. Paras arvosana on 0.


AGS 0 - kiven mittasuhteet:

Taulun koko: 52,4-57,5%
Yläperusviisteen hiontakulma: 33,7 - 35,8°
Alaperusviisteen hiontakulma: 40,16 - 41,25°
Reunuksen paksuus: Ohut, Normaali tai hieman paksu
Kuletin koko: Ei kulettia, hyvin pieni, pieni tai normaali




Idealscope:

Idealscopella ja muilla vastaavilla laitteilla voidaan havaita helposti, vuotaako hiottu kivi valoa vai palauttaako se valon katsojan silmään. Punaiset, mustat ja harmaat alueet kertovat loistosta, valkoinen on vuotoa, vaaleanpunainen osittaista vuotoa. Idealscope ei siis ole ainoastaan kiven symmetrian tutkimusväline, niinkuin varsin monet luulevat, vaan sillä nähdään helposti kiven alaviisteistä karkaava valo. Yllä olevan kuvan kivessä on varsin vähän valkoisia alueita, joten se palauttaa lähes kaiken valon katsojan silmään.



On selvää, että jokainen AGS 0 tai AGS 1-arvosanan saanut timantti on melko loistelias ja hyvin hiottu kivi. Valitut raja-arvot aiheuttavat kuitenkin sen, että joskus hyvänkin arvosanan saanut timantti ei ole ulkonäöltään paras mahdollinen. Yllä olevan kiven idealscope-kuvassa on paljon valkoisia ja vaaleanpunaisia alueita, joten sen loisto ei ole parhaimmillaan. Itse asiassa kivessä on edellisellä sivulla kuvattu no-go-zone-ilmiö. Näiden kahden kiven fyysisten mittojen erot ovat todella pieniä. Näetkö yllä olevissa kivien rautalankaprofiileissa eroja? Niitä saakin hetken etsiä.

Monet timanttiasiantuntijat sanovat tällaisen loistavuuden eron olevan lähinnä akateemista. Silti he eivät koe, että esimerikiksi puhtausluokituksessa VVS1:n ja VVS2:n erottaminen toisistaan olisi samanlaista hiusten halkomista. Kivien väliset hintaerot eivät kummassakaan tapauksessa varmasti tunnu asiakkaan lompakon mielestä kovin pieniltä asioilta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Kaikki johtavat jalokivilaboratoriot, mukaanlukien GIA, ovat tulleet siihen tulokseen, että ei ole olemassa vain yhtä hyvin hiotun briljantin mittasuhdekombinaatiota, vaan niitä on useita. 







Powered by Foral Design EasyPages Pro